Sunday, December 19, 2010

Freeday is coming to Town...!


(κλικ για μεγέθυνση)

Πριν λίγες μέρες έγραφα σε ένα άρθρο ότι φέτος εύχομαι ο Άη Βασίλης να αφήσει τα ταρανδάκια του να ξεκουραστούν και να μοιράσει τα δώρα με το ποδήλατό του.
Ε, λοιπόν πρώτη φορά στη ζωή μου είδα την ευχή μου να πραγματοποιείται τόσο άμεσα.

Την Παρασκεύη, χιλιάδες ποδηλάτες φόρεσαν τα αηβασιλίτικά τους, πήραν τις τσάντες με τα δώρα τους και συγκεντρώθηκαν, όπως πάντα, στο Θησείο.
Εκεί, το πουλμανάκι από τα χωριά sos γέμισε μέχρι επάνω με φαγώσιμα, παιχνίδια, ρούχα και παπούτσια. Ήταν μια απόλαυση να παρακολουθείς πότε έναν Άη Βασίλη, πότε ένα ξωτικό, ακόιμη και μία γαλοπούλα αλλά και ένα αγγελάκι να παραδίδουν την τσάντα με τα δώρα τους στον οδηγό του πούλμαν. Άμεσα και απλά. Χωρίς διαμεσολαβητές. Αν μη τι άλλο, συγκινητικό.

Γι' άλλη μία φορά οι freeday με εξέπληξαν. Για το πως μία οργάνωση μη κατευθυνόμενη από κανενός είδους πολιτική διάθεσή ή κερδοσκοπικό κίνητρο μπορεί να δράσει τόσο οργανωμένα και να κινητοποιήσει τόσο κόσμο.

Μόνιμος σκοπός, φυσικά, η ποδηλατοβόλτα. Γιατί στόχος δεν ήταν η φιλανθρωπική πράξη. Αυτό αποτέλεσε μόνο ένα μέρος την προχτεσινής μέρας. Στόχος ήταν όπως πάντα η βόλτα, η χαλάρωση και η διασκέδαση. Σε χριστουγεννιάτικο κλίμα!

Πώς να μη σου φτιάξει αστραπιαία η διάθεση όταν αντικρίζεις το Θησείο πλημμυρισμένο με ποδήλατα, ντυμένα χριστουγεννιάτικα. Λαμπάκια, γιρλάντες, χριστουγεννιάτικα δέντρα περίτεχνα στερεωμένα και φυσικά όλοι με τουλάχιστον ένα καπέλο Άη Βασίλη. Οι μοναδικοί που δεν χαίρονται είναι οι οδηγοί των αυτοκινήτων. Τι να κάνουμε. Οι ποδηλάτες δεν χαίρονται όλες τις υπόλοιπες μέρες της εβδομαδας με τα αυτοκίνητα. Όποτε μία μέρα ας δυσαρεστήσουμε τους οδηγούς. Δεν έγινε και τίποτα.

Όσοι δεν έχετε ποδήλατο (ακούτε Μαιρούκο και Θοδωρή;) αξίζει να πάρετε μόνο και μόνο γι' αυτές τις Παρασκευές.

Τέλος, ας συνειδητοποιήσουν οι "επαγγελματίες"¨ποδήλάτες οτι τα freeday είναι Β Ο Λ Τ Ε Σ. Γι' αυτό ας σταματήσουν να γκρινιάζουν για τους αργούς ρυθμούς και τις αναγκαστικές συχνές στάσεις. Δεν τους υποχρεώνει άλλωστε κανείς να συμμετέχουν!

Η Ευτέρπη μετά από πολύ καιρό συμμετείχε πάλι και αυτή στο Freeday. Πήρε την τσάντα της του Άη-Βασίλη, στολίστηκε και συνάμενη κουνάμενη έκανε βόλτες σε όλο τον κέντρο, διέσχισε την Συγγρού, την λεωφόρο Αμφιθέας και άλλους δρόμους που δεν γνώριζε και γύρισε πάλι πίσω! =)

No comments:

Post a Comment