Wednesday, January 12, 2011

Νέο trend: αναμνηστικά σύρματα στα τουριστικά μαγαζιά της Ακρόπολης! Σπεύσατε!

Πάει καιρός τώρα που αυτό το blog έχει αρχίσει να αραχνιάζει...

Η αλήθεια είναι ότι περίμενα να κάνω ποδαρικό και να σας ευχηθώ την καλή χρονιά με ένα ευχάρσιστο post. Αδίκως όμως. Φέτος, δεν μπήκα ούτε στιγμή στο χριστουγεννιάτικο πνεύμα (ούτε αυτό μπήκε μέσα μου) και γι' αυτό δεν φταίω αποκλειστικά και μόνο εγώ αλλά και οι συνθήκες που ήταν μονίμως ακατάλληλες...

Η πρώτη είδηση που άκουσα το 2011 ήταν για το τείχος του Εβρολίνου. Ένιωσα περίεργα. Στην αρχή έμεινα άναυδη. Κανένα συναίσθημα δε με διαπέρασε. Δεν ήξερα πώς να αντιδράσω. Να αδιαφορήσω; Να εξοργιστώ; Τελικά, απλά κατέληξα στο να οικτήρω και να οικτίρομαι...

Σκίτσο του Γιάννη Καλαϊτζή (Ελευθεροτυπία, 09.01.2011)

Το ελληνικό κράτος διαχειρίζεται τόσο δεξιότεχνα το θέμα των μεταναστών που τα συρματοπλέγματα στον Έβρο ήταν το μοναδικό που έλειπε για την τελειοποίηση του σχεδίου. Εκτός κι αν αναμένεται να μαυρίσουν τόσο ακόμη τα πράγματα σε ετούτη εδώ την χώρα που το μεταναστευτικό είναι μοναχά η πρόφαση και είμαστε εμείς αυτοί που θέλουν να εγκλωβίσουν, για να μην το σκάσουμε. Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ ήδη άρχισα να αισθάνομαι μαντρωμένη κι ας απέχει ο Έβρος τόσα χιλιόμετρα από εδώ που είμαι.

Στα μάτια πάντως τα δικά μου το μόνο που φαίνεται είναι ότι απλά βρέθηκε η λύση για την μεγαλύτερη και ευκολότερη εξόντωση αυτών των ανθρώπων. Μια απλή αύξηση των θανατηφόρων "ατυχημάτων". Γιατί θα πρέπει να είσαι τουλάχιστον ηλίθιος για να μην συνειδητοποιείς ότι η θέληση και η ανάγκη για φυγή ξεπερνάει κάθε είδους συρματόπλεγμα. Φτάνει μια φορά στη ζωή σου να έχεις δει τους μετανάστες στην Πάτρα για να νιώσεις αυτό το πράγμα και όχι μόνο αυτό... Πόσο είπαμε θα κοστίσει αυτό το έργο; Πόσα θα είναι τα έξοδα για την συντήρησή του; Τι; Δεν θα μπορούσαν να διατεθούν διαφορετικά αυτά τα χρήματα για το μεταναστευτικό;

Κατα τ' άλλα, η ζωή προχωρά και χτες στην είσοδο της πολυκατοικίας μας βρήκαμε κολλημένο το παρακάτω χαρτάκι:

Σωστά. Γιατί ο Έλληνας ο μάστορας κάνει την καλή δουλειά. Οι άλλοι κάνουν σκάρτα πράγματα. Ο μάστορας είναι Έλληνας και τον επιδεικνύει γιατί αυτό θα του φέρει πελατεία.
Κάτι τέτοια εμένα προσωπικά μου προκαλούν ναυτία. Στην αρχή σκέφτηκα να τον πάρω τηλέφωνο και να βάλω κι όποιον ξέρω και δεν ξέρω, να του τηλεφωνεί και να τον ρωτάει από πού είναι. Μόλις απαντάει: "Έλληνας", να του λένε:
- Α...Έλληνας; Κρίμα. Δε μας κάνετε. Εμείς θέλαμε ξένο.
Αναρωτιέμαι πώς αντιδρά ο εν λόγω "κύριος" αν τυχόν τον πάρει κάποιος ξένος για να του ζητήσει τις υπηρεσίες του. Καταδέχεται άραγε να πάει να δουλέψει σπίτια τους;

Τελικά, κατέληξα στο ότι δεν αρκεί να κάνεις ολους αυτούς τους τύπους απλά και μόνο να σταματήσουν να γράφουν τέτοιες "διαφημίσεις" στα φλαϊεράκια. Πρέπει και να τους κάνεις να συνειδητοποιήσουν πόσο βλακωδώς σκέφτονται...Αλλά κάτι τέτοιο είναι τόσο δύσκολο...

Πριν κάποιους μήνες είχαμε λάβει και ένα άλλο διαφημιστικό από μία εταιρεία ταχυμεταφορών. Δεν θα σταθώ στο πόσο ύπουλο τρόπο χρησιμοποίησε η εταιρεία για να φτάσει η προσφορά της στα χέρια μας, αν και ήταν το πρώτο που πρόσεξα. Θα σταθώ στο ότι το διαφημιστικό φυλλάδιο έγραφε με κεφαλαία:
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΕΣ.
Συγχαρήτηρια φίλε. Στηρίζεις την εγχώρια οικονομία. Αλλά μόλις έχασες έναν πελάτη.

Ουφ. Τα 'πα και τρέμω λίγο λιγότερο τώρα. Την επόμενη φορά πάλι. Και εις άλλα με υγεία.

Υ.Γ. Μα πόσο αφελής είμαι. Το όλο σχέδιο του Έβρου είναι απλά ένα σχέδιο ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας. Στόχος είναι να το γκρεμίσουμε τσάκα τσάκα και μετά να πουλάμε τα συρματοπλεγματάκια σε όμορφα κουτάκια στα τουριστικά μαγαζιά της Ακρόπολης! (σας θυμίζει τίποτα;)

2 comments:

  1. Το θέμα των μεταναστών και το πώς το αντιμετωπίζει η κυβέρνηση δεν είναι κάτι που μπορεί να εκτονωθεί ή να συνοψιστεί με την ανύψωση του φράχτη που σχεδιάζεται.

    Σίγουρα θα αυξήσει, φαντάζομαι, τους θανάτους των μεταναστών που θα αναγκάζονται πλέον να διασχίζουν τη θάλασσα ή τον ποταμό για να περάσουν και θα παγώνουν μέχρι θανάτου πάνω στην προσπάθεια.

    Γιατί οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να θέλουν να ξεφεύγουν από τη μιζέρια τους και να περάσουν στην Ευρώπη (και όχι στην Ελλάδα) κανείς από αυτούς δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα.
    Πιστεύω, πως αν τους ρώταγαν, θα τους έλεγαν τρελός είσαι? τι να κάνω στην Ελλάδα...εγώ θέλω να φύγω να πάω στην ΕΥΡΩΠΗ (βλέπε πιο αναπτυγμένες χώρες..).

    Το θέμα της λαθρομετανάστευσης εξακολουθεί να υφίσταται και πρέπει να παταχθεί. Και ναι, να παταχθεί η κατάσταση της παράνομης εισόδου μεταναστών, δεν είναι κάτι παράξενο ας μην μπερδεύουμε την υποδοχή ανθρώπων που νόμιμα συλλέγουν χαρτιά, κινούν όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να μετοικήσουν σε μία χώρα ή των προσφύγων που ζητούν άσυλο (άσχετο αν και σε αυτόν τον τομέα η κρατική μηχανή θέλει πολύ λάδωμα)..μιλάμε για πλήθος ανθρώπων κυρίως από ανατολικές χώρες που σωρεύονται σε μία χώρα, την πρώτη της ΕΕ που βρίσκουν στο διάβα τους και λόγω ηλίθιας νομοθεσίας και συνθηκών δεν μπορούν να διοχετευθούν περαιτέρω στις χώρες όπου έχουν ήδη οικογένεια ή συγγενείς.

    Το θέμα είναι νομοθετικό, διασυνοριακό και όχι μόνο ανθρωπιστικό. Ο φράχτης κατ' εμέ δεν είναι παρά προφύλαξη των συνόρων (και ναι η προφύλαξη τους ορθώς γίνεται). Τα σύνορα ούτως ή άλλως φρουρούνται σε όλες τις δημοκρατικές χώρες (τελωνεία, έλεγχοι διαβατηρίων- αυτά τα πράγματα δεν είναι παράλογα, μα οι τυπικές προδιαγραφές εισόδου από μία δημοκρατική χώρα σε μία άλλη). Το θέμα είναι ότι με αυτόν τον τρόπο, ο φράχτης γίνεται ουσιαστικά ΚΡΑΧΤΗΣ της κωλυσιεργίας των φρουρών στα σύνορα που χρηματίζονται, που δίνουν όχι μόνο το ένα τους χέρι αλλά και την τσέπη τους για να περάσουν τα σύνορα ορδές κακόμοιρων ανθρώπων, που το μόνο που κερδίζουν είναι η παγίδευση στις παραμεθόριες περιοχές, σε άθλιες συνθήκες, σε άθλιους χώρους υποδοχής, σε απέλαση και σε εγκλωβισμό σε μία χώρα που δεν ήθελαν εξαρχής. Τσέκαρε τι εστί κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ, σύμφωνα με τον οποίο ο αιτών άσυλο πρέπει να υποβάλει αίτημα ασύλου στην πρώτη χώρα από την οποία εισήλθε μπαίνοντας στην ΕΕ. Και στην Ελλάδα δεν παρέχεται εύκολα άσυλο και αναγκάζονται οι άνθρωποι να ρέπουν προς την ανέχεια και όχι προς ένα καλύτερο μέλλον.

    Σχετικά με τ’ άλλα που αναφέρεις, έπρεπε όντως να πάρεις τον μαλάκα τηλέφωνο και να τον ρωτήσεις όσα σκεφτόσουν..(μα απ’ όσο σε ξέρω δεν καταλαβαίνω γιατί δεν το έκανες??)χεχε..Πάντως η δίψα του συγκεκριμένου μαλάκα για προφανή διαχωρισμό της "φυλής του" από ΟΛΟΥΣ τους αλλοδαπούς δεν πρέπει και είναι παράλογο και «τυφλά φανατισμένο» να εξισώνεται με την ανάγκη μίας χώρας για πάταξη της λαθρομετανάστευσης. Είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά. Το ένα είναι προσβολή της ανθρώπινης ύπαρξης και το άλλο παραβίαση των νόμων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ και όχι μόνο.

    Εν κατακλείδι, το κουλό της υπόθεσης είναι ότι κάτω από την ανάρτηση σου η random διαφήμιση της google ήταν η εξής «ΜΑΘΕ ΠΟΙΟΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΗΝ ΑΥΛΟΠΟΡΤΑ ΣΟΥ»- συστήματα ασφαλείας προφανώς..χμμ

    * για μία ακόμη φορά το σχόλιο μου μπούκωσε το blog σου! lo siento *

    ReplyDelete
  2. Μην κοιτάς που δεν έχω σχολιάσει τόσο καιρό.
    Φταίει ο ελάχιστος χρόνος που ούτε για κάποιο ποστ δεν φτάνει πολλές φορές...
    Συμφωνώ απόλυτα πάντως... Δεν έχω κάτι να αντιτάξω... Το σχόλιο σου είναι ένα καινούριο ποστ στο θέμα του Έβρου, ή ένα συμπληρωματικό του δικού μου...όπως θες πάρτο!

    ReplyDelete