Wednesday, November 18, 2009

36 χρόνια μετά...


...πολύς κόσμος που κάνει μπαμ ότι έχει πάει στην πορεία μόνο και μόνο για τις δημόσιες σχέσεις...

...παιδιά που έχουν πάει μόνο και μόνο για να βγάλουν το θυμό, την καταπίεση και την άγνοιά τους...

...κοπέλες με 2ποντα έως και 5ποντα τακούνια κρατάνε πλακάτ στα μπλοκ της πορείας...

...κοπέλες με λεοπάρ μαντήλια θεωρούν ότι έχουν έρθει εξοπλισμένες για την περίπτωση που πέσουν δακρυγόνα...

...η πορεία δεν είναι συμπαγής. Τεράστια κενά, κανένας παλμός, λες και οι μεν έχουν πάει για να συναγωνιστούν τους δε...

...αυτός που φωνάζει τα συνθήματα στη ντουντούκα κρατιέται για να μη γελάσει. Κατεβάζει τη ντουντούκα και αμυδρά γελάκια αποκαλύπτονται στο πρόσωπό του...

...το μόνο συγκινητικό οι παππούδες και οι γιαγιάδες, με καροτσάκια και μπαστούνια που έχουν βγει στα πεζοδρόμια να παρακολουθήσουν την πορεία να περνάει. Νιώθεις άσχημα μόνο και μόνο γι' αυτούς. Μόνο και μόνο επειδή αυτοί δε θα δουν μία όμορφη πορεία, άξια αυτού που έγινε το '73...

...στη μέση της πορείας, εσύ δε μπορείς να προχωρήσεις καλά καλά από τον κόσμο αλλά ένας κουλουρτζής φωνάζει: "πάρε, πάρε, πάρε". Σε 5 λεπτά που ξαναπερνάμε έχει σχεδόν ξεπουλήσει. "Ψωμί, παιδεία, ελευθερία". Να πάει να γαμηθεί η παιδεία και η ελευθερία, τώρα που βρήκαμε ψωμί ας το φάμε μην πεινάσουμε...

...συνθήματα άσχετα με την ημέρα, ο καθένας το μακρύ και το κοντό του. Σκέφτομαι ότι μέχρι και εγώ θα μπορούσα να διαδηλώσω για το δωρεάν ίντερνετ...

...ένα μάτσο πιτσιρίκια φωνάζουν συνθήματα κατά των Σιωνιστών. Αν τους ρωτήσεις τι είναι σιωνιστής σε κοιτάνε σα να τους ζήτησες να σου εξηγήσουν πυρηνική φυσική...

"...είναι ένας θείος μου εδώ και δεν ξέρει ότι καπνίζω", λέει μια πιτσιρίκα...

"κάπου εδώ είναι η Ρηγίλλης" λέει μία άλλη...

Σκέφτομαι πόσο μα πόσο πιο γνήσια ήταν πέρσι η πορεία στην Κέρκυρα που αποτελούνταν από καμιά 30αριά άτομα όλα κι όλα και τότε την κορόιδευα.

Αργότερα στα Εξάρχεια, κάποιοι μου περιέγραψαν σκηνές χολιγουντιανού χαρακτήρα, με το πάρκο περικυκλωμένο από μπάτσους και το ελικόπτερο από πάνω να ρίχνει τα φώτα.

Εγώ όταν βγήκα, το μόνο που είδα ήταν 5 μεθυσμένα πιτσιρίκια στην Κωλέττη να βρίζουν και να προσπαθούν να προκαλέσουν γύρω στα 200 ματ που ήταν στη Σόλωνος, και 2-3 που προσπαθούσαν να σβήσουν τη φωτιά για να μην καεί το δέντρο. Στα γύρω μαγαζιά ο κόσμος έτρωγε και έπινε σα να μη συνέβαινε τίποτα.

Υ.Γ. Εγώ το μόνο που ήθελα ήταν να περιγράψω τη μέρα. Δε θα προβώ σε σχόλια κοινωνικού χαρακτήρα ότι δεν ξέρουμε τι μας γίνεται, τι είναι αυτή η μέρα κ.ο.κ. κ.ο.κ.

5 comments:

  1. Και να ‘μαι λοιπόν θέλοντας απλά να σχολιάσω το συγκεκριμένο ποστ που πραγματικά δεν το περίμενα ότι θα με ενοχλούσε, αλλά voilà, στέκομαι un peu προβληματισμένη με χέρια έτοιμα να πληκτροβομβαρδίσουν και ξεκινώ τη συγγραφή αυτού του μικρού σχολιασμού που πρόκειται να επιχειρήσω. Θα προβώ σε αρκετά σχόλια ίσως πικρόχολα, δεν με άφησε όμως το κείμενο να αντιδράσω διαφορετικά.. Ας ξεκινήσω με το υστερόγραφό σου, θεωρώντας ότι "αυτο"αναίρεσες όοολα όσα έγραφες πιο πάνω με το να γράφεις ότι δεν έκανες σχόλια κοινωνικού χαρακτήρα..εχω την εντύπωση ότι μόνο τέτοια έκανες και η πολιτική αντίληψη της όλης πορείας της 17 Νοέμβρη πέρασε και δεν ακούμπησε: εξηγούμαι: πολιτική στάση θεωρώ κατά την ταπεινή μου άποψη και μόνο αυτή καθαυτή τη φυσική παρουσία των ανθρώπων σε μία πορεία. Ούτως ή άλλως, σκοπός της πορείας είναι η μαζική συμμετοχή, η συμμετοχή στα συνθήματα είναι προαιρετική, αλλά σίγουρα όσοι κατεβαινουν σε μία πορεία δεν μπορεί να ήρθαν μόνο και μόνο για να δείξουν το φουλάρι τους, έχουν πολλές ευκαιρίες να το κάνουν παντού και πάντα, και ακόμη και να θέλουν κάποιοι να κάνουν και μόστρα..τι να γίνει .. στη φύση του ανθρώπου ειναι η ματαιοδοξία, δηλαδή κανείς δεν σκέφτηκε πώς θα ντυθεί πριν κατέβει στην πορεία χθες, μόνο και μόνο επειδή ήταν η επέτειος του πολυτεχνείου???πώς γίνεται εν έτει 2009 [πόσο κλισέ ατάκα αλλά ήθελα να την πω] να κολλάμε ΑΚΟΜΑ ετικέτες και να κρίνουμε άτομα από σποραδικές εκφράσεις ή ατυχείς επιλογές ρούχων ...παραθέτω κάποια πράγματα λίγο απλοϊκά, όπως όμως κι εσύ απλοϊκά ακυρώνεις ένα μεγάλο μέρος πολιτών που κατεβηκαν χθες , ναι, λοιπόν κατά τη γνώμη μου για να διαδηλώσουν. Επίσης, η νοοτροπία "λίγοι και καλοί" ποτέ δεν έκανε καλό, πόσο μάλλον σε τέτοιες μαζικές κινητοποιήσεις που οι πολλοί είναι σίγουρα καλύτεροι από τους "λίγους"! Την απόπειρα να κρίνει κανείς τη γνησιότητα ενός ατόμου να λάβει μέρος σε μία πορεία διαδήλωσης τη θεωρώ τουλάχιστον ατυχή. Τέλος, αφού έχω έκδηλα, φαντάζομαι, εκφράσει τον προβληματισμό μου αναφορικά με το ποστ σου, θα ήθελα να προσθέσω την πεποίθησή μου ότι τα μικρά παιδιά, οι έφηβοι, είναι πολύ προτιμότερο κατ' εμέ να κατεβαίνουν στην πορεία ακόμα και μόνο και μόνο για ηλίθιους λόγους όπως για να βρουν ένα γκομενάκι που ασχολείται πιο πολύ με "την παράταξη", ή για τη "φάση", γιατί στο κάτω κάτω της γραφής, η παρουσία τους σε μία τέτοια πορεία αποτελεί μία πρώτης τάξεως εμπειρία και ευκαιρία να ΖΥΜΩΘΟΎΝ και να συνειδητοποιηθούν πιο άμεσα. Δεν θα ξεχάσω τη δικιά μου πρώτη φορά σε μεγάλη, μαζική πορεία. Νομίζεις πως ήξερα πού πήγαινα?? μικρό ήμουν, σιγά μην ήξερα πού πατάω και πού βρίσκομαι, άντε το πολύ πολύ να είχα εκφέρει άποψη σε μία από τις βαρυσήμαντες πολιτικές συζητήσεις που κάνεις στην τρυφερή ηλικία των 16!! σιγά μην είχα ιδέα για μαζικούς συλλογικούς αγώνες.. για το συναίσθημα όμως της οικουμενικότητας και της κοινής συνείδησης δεν χρειάστηκε να ξέρω κάτι από πριν, ήταν αρκετό το συναίσθημα. Με άγγιξε βαθιά και με ώθησε στην αναζήτηση της γνώσης και της πολιτικής αντίληψης.
    Η κριτική είναι καλό να γίνεται σε όλα τα επίπεδα και επί παντός επιστητού, ασυζητητί!!! Το θέμα είναι το εξής: αξίζει πια να είμαστε τόσο κυνικοί ακόμα και μπροστά σε μία από τις παγιωμένα πιο ειρηνικές έστω και φαινομενικά πορείες, αυτή της 17 Νοέμβρη, ειδικά σε μία εποχή με πρόσφατα βεβαρημένο παρελθόν?? θα τα πούμε και από κοντά..!

    ReplyDelete
  2. Καλά και αποδεκτά όλα αυτά αλλά από ολόκληρο το ποστ εσύ στάθηκες στα 2 comments περί ντυσίματος;
    Πουθενά δεν υποστήριξα ότι πας για να δείξεις τα φουλάρια σου και τα τακούνια. Απλά, τα θεωρώ ακατάλληλα αξεσουάρ για μία πορεία: με τα τακούνια δε μπορείς να περπατήσεις χιλιόμετρα (δη να τρέξεις αν χρειαστεί) και το σιθρού μαντήλι δε μπορεί αν σε προστατέψει από τα δακρυγόνα. Θα μου πεις και τι με μέλει τώρα εμένα. Ε, τι να κάνουμε τώρα! Τα είδα και τα σχολίασα!

    Δεύτερον, γι' αυτό ακριβώς λέω ότι δε θα προβώ σε σχόλια κοινωνικού χαρακτήρα: απλά περιέγραψα όλα όσα είδα προχτές. Δεν έκανα σχόλια του τύπου αν είναι καλά ή κακά όλα αυτά ή τι συναισθήματα εμένα μου προκαλέσανε.

    Η συμμετοχή στα συνθήματα εννοείται ότι είναι προαιρετική. Αλλά καλώς ή κακώς (κακώς κατ' εμέ) όταν πας σε μια πορεία αναγκαστικά πρέπει να πας σε κάποιο μπλοκ. Αυτό το μπλοκ έχει και τα δικά του συνθήματα και είναι λίγο πρόβλημα να είναι σε ένα μπλοκ με του οποίου τα συνθήματα δε συμφωνείς.

    Ετικέτες, δεν κολλάω εγώ. Μόνος του κολλάει ο κόσμος. Είναι τυχαίο δηλαδή ότι στο μπλοκ των αναρχικών ήταν όλοι με μαύρα με ελάχιστες εξαιρέσεις;

    Όσο για το ότι η φυσική παρουσία από μόνη της είναι πολιτική πράξη, συμφωνώ. Αυτό που με πειράζει όμως εμένα είναι όταν χάνεται ο σκοπός. Ποιός είναι ο σκοπός της πορείας του Πολυτεχνείου και με ποιο σκοπό είχε πάει κάμποσος κόσμος εκεί προχτές;
    Για μένα η μέρα του Πολυτεχνείου είναι μία μέρα που γιορτάζεται η ίδρυση ενός κράτους και ως γιορτή πρέπει να αντιμετωπίζειται και τουλάχιστον με σεβασμό. Όχι ως μέρα διαμαρτυρίας από τον οποιονδήποτε για το οτιδήποτε.

    Τέλος, "παγιωμένα πιο ειρηνικές έστω και φαινομενικά πορείες"; Ούτε καν φαινομενικά δεν είναι ειρηνική η πορεία αυτή. Αυτό ειναι το θέμα!

    Υ.Γ. Τι ποστ-βομβαρδισμός ήταν αυτό; Με συγκίνησες! Να φανταστείς φρίκαρε τόσο το μηχάνημα που δε μου ήρθε ενημερωτικό μέιλ για το comment. Τυχαία το ανακάλυψα!

    ReplyDelete
  3. μικρό τερατάκι του σκότουςNovember 19, 2009 at 4:08 AM

    xaxa...omologoumenws htan comment molotov..
    έ..για να μαστε στο κλίμα των ημερών και εμείς...
    Μ'αρέσει που σε συγκίνησα κιόλα(η έλλειψη τελικού "ς" είναι επιτηδευμένη όσο δεν πάει).
    αν έγραφα διθυράμβους δηλαδή πώς θα αισθανόσουν??

    ΥΓ. ΘΕΛΩ PAELLA!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Για την πορεία είναι όπως τα λες. Έτσι ήταν από τη πρώτη ακόμα. Είναι πέρα για πέρα ανθρώπινο.
    Και ευτυχώς που δεν δεν γιορτάζεται σαν μέρα ίδρυσης του κράτους. Αν ψάχνουμε ένα νόημα στη μέρα και τη γιορτή, αυτό είναι στο "σαν μέρα διαμαρτυρίας από τον οποιοδήποτε για το οτιδήποτε".

    ReplyDelete