Sunday, May 16, 2010

'Ενα κινητό πιο λίγο, ένα παιδί ζωτανό. Πώς σας ακούγεται αυτό;

Αντί για 2 βιντεάκια παραπάνω στο youtube κάντε τον κόπο να διαβάσετε αυτό το ποστ ΓΑΜΩΤΟ!

Πέρασε αρκετός καιρός, αλλά έμαθα πλέον πριν αναπαράγω το οποιοδήποτε mail που λαμβάνω (τα λεγόμενα chain letters, spam ή όπως αλλιώς θέλετε, πείτε τα) να ερευνώ λιγάκι το θέμα.
Δε γίνεται να βομβαρδίζεις το ταχυδρομείο του άλλου με ένα σωρό πληροφορίες πάνω σε σοβαρά θέματα, τα οποία να είναι απλά απόρροιες της αχαλίνωτης φαντασίας ενός τρελαμένου (ναι, ναι, συνεχείστε να προωθείτε εκείνο το mail με το 1 cent. Με αυτό τον τρόπο θα σώσουμε όλα τα παιδάκια στην Αφρική).
Όσο για την μαύρη τύχη μου αυτό πλέον είναι εξακριβωμένο ότι οφείλεται στην γκαντεμιά που θα με ακολουθεί για την υπόλοιπη ζωή μου. Συσσωρεύτηκαν αιώνες ατυχίας από τα mail που δεν προώθησα ποτέ.

Αλλά για άλλη μια φορά πολυλόγισα. Έλαβα το παρακάτω mail το οποίο δε χρειάστηκε και κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια για να συνειδητηποιήσω ότι δυστυχώς είναι αλήθεια...
Ενημερώσου και εσύ λοιπόν αγαπητέ αναγνώστη που τόσο μα τόσο πολύ θα ήθελα να είσαι ολίγο τι ακτιβιστής και με το που θα διαβάσεις αυτό το ποστ να πετάξεις το δεύτερο κινητό σου (στην ανακλυκλωση), να χαρίσεις το τρίτο. Το τι θα κάνεις με το πρώτο το αφήνω στη διακριτική σου ευχέρεια...

Λέει λοιπόν το mail:

Ενδεχομένως πολλοί δεν έχουν ενημερωθεί αρκετά για αυτόν τον φρικτό πόλεμο που διεξάγεται στα δάση του Κογκό, μέσα στην καρδιά της Αφρικής. Μιας και περνάμε στην φάση της Νέας Σελήνης ίσως είναι ενδιαφέρον να περάσουν και αυτού του είδους οι πρακτικές και γεγονότα από την σκέψη και την συνείδησή μας. Το κρίσιμο σημείο εδώ είναι η έμμεση συμμετοχή μας στα ωφελήματα. Οι πρώτες ύλες και στη συνέχεια τα εμπορεύματα που απολαμβάνουμε έχουν χαμηλή τιμή γιατί είναι προϊόντα ληστείας που παίρνει τη μορφή ακόμη και εμφυλίου πολέμου. Πολύ συχνά λησμονούμε ότι το επίπεδο ζωής που απολαμβάνουμε στη Δύση είναι προίόν συλλογικής προσπάθειας. Και για το κακό και για το καλό. Συλλογικά δεν είμαστε αθώοι. Και εδώ ξεκινάει η πνευματική μας ευθύνη.
ΝΛ

To να ζητάς από τον κόσμο, να καταναλώνει λιγότερο, για να προστατεύσει το περιβάλλον, μάλλον προς το παρόν, ακούγεται σε παγκόσμια εμβέλεια, ως μια καλοπροαίρετη ευχή.

Το να ζητάς να μην πετάνε έτσι για το τίποτε το κινητό τους τηλέφωνο, για να πάρουν καινούργιο, μοιάζει παλιομοδίτικο μήνυμα και μάλλον χαμογελούν με την πρότασή σου.

Αν τους φέρεις όμως στα μάτια τους ένα σκοτωμένο γορίλα, ένα πληγωμένο παιδί, μια βιασμένη κοπέλα, ίσως καταλάβουν, ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλοϊκά.

Εσύ ανυποψίαστος μπαίνεις στο μαγαζί κι αγοράζεις το τελευταίο i-phone. Όμως για να έρθει αυτό το διαβολικό μηχανηματάκι στα χέρια σου, κάποια άλλα, μαύρα χέρια έχουν τραβήξει εκεί στο Κονγκό, το ζόρι.

Δηλαδή για να εξαχθεί το ταντάλιο (coltan), ένας διαρκής σιωπηλός πόλεμος μαίνεται, με χιλιάδες απώλειες από ανθρώπινες και ζωικές υπάρξεις.

Θα ήταν σκληρό, Σάββατο βράδυ, μέσα στην τρελή χαρά της εξόδου, να θυμίσω το τι συμβαίνει γι? αυτό το δραματικό γεγονός, εκεί πέρα στην Αφρική. Όμως τα μαντάτα, που μου έρχονται από κείνα τα μακρινά μέρη, δεν με αφήνουν στην νιρβάνα μου.

Πώς να το ξεπεράσεις αδιάφορα, αν έχεις λίγο ανθρωπιστική τσίπα; Διότι βρέθηκαν ακόμη 300 σφαγμένοι άμαχοι στο ανατολικό Κονγκό και εντοπίστηκαν άλλοι 14 σκοτωμένοι γορίλες, για χατίρι του coltan!

Πέντε εκατομμύρια πρόσφυγες, έχουν εγκαταλείψει την εν λόγω περιοχή, για να επιζήσουν της εξόντωσης, που επιβάλλεται από τοπικούς ηγετίσκους και ιδιωτικούς στρατούς, που προσπαθούν να ελέγξουν τα μεταλλεία του coltan. To εν λόγω υλικό, είναι το βασικό στοιχείο, για να κατασκευαστούν τα κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Ένα χιλιόγραμμο στοιχίζει στην αγορά 600 δολ. Αυτά τα κέρδη είναι τεράστια, αν αναλογιστούμε, ότι ένας κονγκολέζος εργάτης, κερδίζει 10 δολ. το μήνα!

Λοιπόν, πριν σας πείσει η διαφήμιση της κινητής τηλεφωνίας, για την φτηνή και βολική σύνδεση, για τα προνομιακά πακέτα υπηρεσιών, σκεφτείτε, ότι για να έχεις το δικό σου μήνυμα γρήγορα και καθαρά, κάποιοι άλλοι έφυγαν από τη ζωή ετούτη για χάρη μας.

Είναι οι αθέατοι μάρτυρες, της ευημερίας μας.

Μιχάλης Μιχελής

Και ιδού και τα αποδεικτικά:







Ελπίζω μετά από όλα αυτά να το σκεφτείτε για δεύτερη φορά πριν πάτε να αγοράσετε το νέο εξελιγμένο μοντέλο της οποιασδήποτε εταιρείας μόνο και μόνο επειδή το προηγούμενό σας έχει ένα pixel χαμηλότερη ανάλυση. Και αν αποφασίσεις να πετάξεις κάποια από τα κινητά σου τουλάχιστον ανακύκλωσέ τα τα γ#&*%$#%!...

Όσο για το πού κολλάνε οι γορίλες (γιατί και εγώ το είχα απορία), να η απάντηση:





5 comments:

  1. Και γιατί πρέπει να μην αγοράσεις το κινητό αντί να προσπαθήσεις ώστε τα προιοντα που παραγονται γενικως να μην ειναι απορροια εκμεταλλευσης ;

    ReplyDelete
  2. Μπράβο για το post.
    Νομίζω οτι πρέπει να μαθευτεί γενικότερα αυτό που γίνεται.

    θα φροντίσω και εγω να το στείλω οπου μπορώ με την ευκαιρία που μου έδωσες.

    καλημέρα και ενα τραγουδακι αφιερωμενο απο τον αδικοχαμενο ronnie james DIO που έφυγε απο τη ζωη χθες..

    http://www.youtube.com/watch?v=i4pfNDJzQ1U

    ReplyDelete
  3. @HappyHour: Και βέβαια να προσπαθήσεις. Φυσικά και δεν είμαι αντίθετη. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση πώς να το κάνεις αυτό όταν το coltan είναι το βασικό υλικό για την παρασκευή κινητών και παράγεται στη συγκεκριμένη περιοχή;

    @Artistz: Να 'σαι καλα! Καλησπέρες!

    ReplyDelete
  4. Anel, τώρα επιτέλους νιώθω ότι είμαι κάτι καλύτερο από "γραφική", που έχω ένα κινητό, το οποίο στέλνει απλώς μηνύματα και παίρνει τηλέφωνα. Ούτε φωτογραφίες, ούτε ψήνει καφέ, ούτε λέει τα κάλαντα.
    Πολύ ενδιαφέρον ποστ :)

    ReplyDelete
  5. Δεν ψήνει καφέ;;;
    Ε, τώρα το παράκανες!
    Να το πετάξεις αμέσως και να πάρεις γρήγορα άλλΟ!

    ReplyDelete